Zaak tegen Oracle en Salesforce krijgt vervolg

Bron: Emerce

The Privacy Collective zet haar strijd tegen de bedrijven Oracle en Salesforce voort vanwege het ‘onrechtmatig verzamelen en gebruiken van gegevens van miljoenen Nederlanders’. De stichting gaat in hoger beroep.

In wat het noemt een ‘teleurstellende uitspraak’ eind december 2021 verklaarde de rechtbank Amsterdam The Privacy Collective niet-ontvankelijk.

Partijen als Oracle en Salesforce verzamelen volgens de organisatie structureel en op grote schaal gegevens van websitebezoekers. Die combineren zij met aanvullende informatie om van iedere individuele internetgebruiker een persoonlijk profiel te creëren. Miljoenen profielen worden gebruikt om internetgebruikers te volgen en hen gepersonaliseerde advertenties aan te bieden. Hiervoor worden speciaal ontwikkelde cookies ingezet.

Om ontvankelijk te zijn in een collectieve zaak moet een organisatie aantonen representatief te zijn. The Privacy Collective kan sinds de aankondiging van haar juridische strijd tegen Oracle en Salesforce in elk geval rekenen op de steun van een groot aantal privacyorganisaties, waaronder Bits of Freedom, De Datavakbond, Privacy First, De Consumentenbond en Noyb.