Publieksbijeenkomst

Online tracking: op weg naar het einde?

Op 7 december 2023 organiseert The Privacy Collective een publieksbijeenkomst “Online tracking: op weg naar het einde?”. Sprekers vanuit de journalistiek, maatschappelijke organisaties, advocatuur en politiek zullen ingaan op misstanden die ontstaan door het massaal volgen en profileren van internetgebruikers met tracking technologie. Ook zal er aandacht zijn voor de reeds gevoerde strijd tegen online tracking en zal worden besproken welke stappen er nog moeten worden genomen om voorgoed afscheid te nemen van dit schadelijke verdienmodel.

Reserveer een ticket via onze Eventbrite pagina.

Het programma:

De geopolitieke gevolgen van online tracking
Sebastiaan Brommersma is onderzoeksjournalist bij Follow the Money en schrijft onder meer over de handel in data en inlichtingendiensten. In april publiceerde hij het artikel “Je meest intieme data gaan naar de hoogste bieder, en dat kan een spion zijn”, dat ingaat op het misbruik van data die middels online tracking over internetgebruikers worden verzameld. De gegevens over je online gedrag zijn voor veel meer partijen interessant dan slechts adverteerders. In zijn bijdrage zal Brommersma ingaan op verschillende vormen van misbruik met deze data.

Tracking en online manipulatie
Lotje Beek is beleidsadviseur bij Bits of Freedom, dat zich inzet voor de bescherming van digitale rechten. Bits of Freedom lanceerde eerder de campagne “Korte Cursus Online Manipulatie”, die ingaat op verschillende vormen van beïnvloeding en censuur die plaatsvinden op online platforms en websites. In haar bijdrage vertelt Beek over verschillende vormen van online manipulatie en welke rol tracking daarbij speelt.

De politieke strijd tegen online tracking
Paul Tang is europarlementariër en lid van de Tracking Free Ad Coalition, een verbond van europarlementariërs die zich inzetten voor het verbieden van online tracking. Sinds de oprichting van de Tracking Free Ad Coalition zijn er verschillende stappen voorwaarts gezet in het aan banden leggen van online tracking. In zijn bijdrage zal Tang ingaan op de reeds geleverde strijd en bespreken welke stappen er nog moeten worden genomen als het gaat om wetgeving en handhaving.

De rechtszaak tegen datahandelaren Salesforce en Oracle
The Privacy Collective voert een rechtszaak tegen Salesforce en Oracle, twee grote datahandelaren die hun verdienmodel baseren op het bundelen en verkopen van gegevens die via online tracking over internetgebruikers worden verzameld. Christiaan Alberdink Thijm is advocaat bij Bureau Brandeis, dat The Privacy Collective bijstaat in de procedure tegen Salesforce en Oracle. Hij zal ingaan op de insteek van de rechtszaak en wat deze betekent voor de strijd tegen online tracking.

De visie van de Autoriteit Persoonsgegevens op online tracking
Midas Nouwens, werkzaam bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zal ingaan op het standpunt van de privacytoezichthouder op online tracking en de wijze waarop de AP haar toezicht hierop uitoefent. Daarbij zal hij reflecteren op de eerdere bijdragen van de avond.

Paneldiscussie
In een afsluitende paneldiscussie zullen de sprekers van de avond in gesprek gaan over elkaars bijdragen en zullen vragen en stellingen aan hen worden voorgelegd over de de besproken thema’s. Daarbij zal onder meer worden ingegaan op de onlangs gelanceerde petitie “Bescherm Nederlandse internetgebruikers tegen online tracking”, die oproept tot een wettelijk verbod op online tracking. Ook is er de gelegenheid voor vragen uit het publiek.


Praktische informatie

Datum en tijd: Donderdag 7 december, 19.00u – 21.00u
Locatie: Pension Homeland, Vollaers’ Room, Kattenburgerstraat 5, 1018 JA Amsterdam

Reserveer een ticket via onze Eventbrite pagina.

Steun onze zaak tegen Oracle en Salesforce.

Aanmelden

Toon je support

Door je gegevens hier achter te laten steun je onze zaak tegen Oracle en Salesforce. We gebruiken je volledige naam en mailadres mogelijk om in de juridische procecure aan te tonen hoeveel mensen actief hun steun hebben gegeven aan The Privacy Collective.

Support form | home & popup

- Je steunt de zaak van The Privacy Collective tegen Oracle en Salesforce.


- Je maakt deel uit van de groep van benadeelden.

Je maakt deel uit van deze groep als je sinds 26 mei 2018 vanuit Nederland cookies geaccepteerd hebt van Oracle en/of Salesforce en op dit moment in Nederland woont. Deze cookies zijn aanwezig op populaire websites zoals nu.nl, booking.com, marktplaats.nl, bol.com, buienradar.nl, telegraaf.nl, funda.nl en amazon.nl.


- The Privacy Collective gebruikt jouw voor- en achternaam en emailadres om jouw steun aan te tonen in de procedure tegen Salesforce en Oracle en om contact met je op te nemen over het verloop van de procedure.

Waar mogelijk worden persoonsgegevens gepseudonimiseerd. Lees hier het volledige privacybeleid van TPC.


Door op 'Aanmelden' te klikken, bevestig je het bovenstaande.