Oracle en Salesforce voor rechter wegens ‘onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens’

Bron: Emerce

The Privacy Collective, een stichting die optreedt tegen schending van privacyrechten, start vandaag een rechtszaak tegen Oracle en Salesforce. De stichting verwijt de technologieconcerns onder meer de gegevens van miljoenen Nederlandse internetgebruikers onrechtmatig te verzamelen en te verwerken.

Oracle en Salesforce verzamelen volgens de stichtingop ieder moment en op grote schaal gegevens van websitebezoekers. Door die te combineren met aanvullende informatie creëren zij van iedere individuele internetgebruiker een persoonlijk profiel.

De miljoenen profielen worden onder andere gebruikt voor het aanbieden van gepersonaliseerde online advertenties en onrechtmatig gedeeld met talloze commerciële partijen, waaronder ad-tech bedrijven. De techgiganten verzamelen hun informatie onder meer met speciaal ontwikkelde cookies.

Gebruikers weten niet dat zij zo’n online ‘schaduwprofiel’ hebben en hebben er volgens de stichting zeker geen rechtmatige toestemming voor gegeven. Voor het verzamelen en delen van de persoonsgegevens horen Oracle en Salesforce op basis van de AVG toestemming te vragen.

Er is gekozen voor een zogenoemde class action, waarbij voor een grote groep mensen schadevergoeding wordt geëist. Sinds januari van dit jaar bestaat ook in Nederland de mogelijkheid in een class action schadevergoeding te vorderen. Schade claimen in een class action is een belangrijk handhavingsinstrument in de AVG, zegt Joris van Hoboken, hoogleraar Informatierecht en bestuurslid van The Privacy Collective.

Verschillende organisaties steunen de zaak van The Privacy Collective, waaronder Bits of Freedom, Qiy Foundation, Privacy First en Freedom Internet. De class action wordt volledig gefinancierd door Innsworth, een procesfinancier.

De actie wordt juridisch bijgestaan door de bekende internetadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm die spreekt over ‘een van de grootste gevallen van onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens in de geschiedenis van het internet. Vrijwel alle Nederlanders die online informatie lezen of bekijken worden structureel geraakt’.