In het nieuws

Petitie tegen online tracking in ontvangst genomen door Tweede Kamer

op 07 februari 2024

De Tweede Kamercommissie voor Digitale Zaken nam op 6 februari de petitie "Bescherm Nederlandse burgers tegen online tracking" in ontvangst. TPC dankt de commissie voor haar belangstelling en blijft graag met de politiek in gesprek over de te nemen stappen in de strijd tegen online tracking.

Bestuurslid van The Privacy Collective Anton Ekker wees bij de overhandiging van de petitie op de uiteenlopende problemen die ontstaan door het massaal volgen en profileren van internetgebruikers. "Allereerst is de machtspositie van de AdTech industrie zeer onwenselijk. Kennis is macht. En Big Tech weet alles van iedereen. Ergens in de cloud bestaat van ons allemaal een profiel, doorgaand met honderden ‘datapunten’, dat wordt verhandeld aan allerlei partijen met zeer uiteenlopende bedoelingen. Het kan bijvoorbeeld gaan om je beroep, je inkomen en je financiële situatie, maar ook over je koopgedrag, waar je op vakantie gaat. Maar ook informatie over mentale problemen of seksueel misbruik."

 

Ook benadrukte Ekker de risico's van deze massasurveillance voor onze nationale veiligheid, waarover een Ierse privacyorganisatie in november nog de noodklok luidde. "Uit het genoemde rapport blijkt dat vreemde mogendheden via het veilingsysteem van online profielen gevoelige informatie in handen kunnen krijgen over politieke leiders en ambtenaren. Hierdoor worden zij blootgesteld aan risico’s op chantage en hacking en wordt de veiligheid van publieke organisaties aangetast. Hoe bruikbaar deze gegeven zijn, blijkt ook uit het feit dat onze eigen AIVD en MIVD ze ook opkopen."

Namens de Tweede Kamercommissie voor Digitale Zaken waren Kamerleden Kathmann (PvdA), Valize en De Vree (PVV), Keijzer (BBB), Sneller (D66), Van Houwelingen (FVD) en Teunissen (PvdD) aanwezig om de petitie in ontvangst te nemen. Mevrouw Kathmann, voorzitter van de commissie, bedankte The Privacy Collective voor de helder bewoordingen waarmee het probleem van online tracking in de petitietekst wordt omschreven. De Commissie Digitale Zaken wil de komende tijd graag prioriteit geven aan dit onderwerp en treedt daarbij graag met de aanbieders van de petitie in overleg over het organiseren van een technische briefing of een Ronde Tafel bijeenkomst over dit onderwerp.

 

Steun onze zaak tegen Oracle en Salesforce.

Aanmelden

Toon je support

Door je gegevens hier achter te laten steun je onze zaak tegen Oracle en Salesforce. We gebruiken je volledige naam en mailadres mogelijk om in de juridische procecure aan te tonen hoeveel mensen actief hun steun hebben gegeven aan The Privacy Collective.

Support form | home & popup

- Je steunt de zaak van The Privacy Collective tegen Oracle en Salesforce.


- Je maakt deel uit van de groep van benadeelden.

Je maakt deel uit van deze groep als je sinds 26 mei 2018 vanuit Nederland cookies geaccepteerd hebt van Oracle en/of Salesforce en op dit moment in Nederland woont. Deze cookies zijn aanwezig op populaire websites zoals nu.nl, booking.com, marktplaats.nl, bol.com, buienradar.nl, telegraaf.nl, funda.nl en amazon.nl.


- The Privacy Collective gebruikt jouw voor- en achternaam en emailadres om jouw steun aan te tonen in de procedure tegen Salesforce en Oracle en om contact met je op te nemen over het verloop van de procedure.

Waar mogelijk worden persoonsgegevens gepseudonimiseerd. Lees hier het volledige privacybeleid van TPC.


Door op 'Aanmelden' te klikken, bevestig je het bovenstaande.