In het nieuws

Groeiende groep organisaties steunt The Privacy Collective in strijd tegen Salesforce en Oracle

op 27 oktober 2020

NL

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

De privacyorganisaties Access Now, ISOC NL en De Datavakbond scharen zich vandaag officieel achter The Privacy Collective in haar strijd tegen Oracle en Salesforce. Deze stichting daagde de techconcerns in augustus voor de rechter wegens het onrechtmatig verzamelen en gebruiken van gegevens van miljoenen Nederlandse internetgebruikers. De Autoriteit Persoonsgegevens liet afgelopen week weten positief te zijn over de rechtszaak.

The Privacy Collective startte in augustus een zogenaamde class action namens 10 miljoen Nederlanders. Het is de eerste keer dat bij de rechter voor zo'n grote groep mensen schadevergoeding wordt geëist voor privacyschendingen. Volgens de dagvaarding bedraagt de totale omvang van de schade meer dan 10 miljard euro.

Internationale steun
Access Now is een wereldwijde digitale rechtenorganisatie die zich onder meer in Europa hard maakt voor betere privacyregulering. Internet Society Nederland (ISOC NL) is onderdeel van een wereldwijde organisatie die zich inzet voor een open, neutraal en voor iedereen toegankelijk en betrouwbaar internet. De Datavakbond is een jonge beweging die een einde wil maken aan de handel in persoonsgegevens.

Laura Vermeulen, voorzitter van De Datavakbond: "Deze rechtszaak bepleit precies waar de Datavakbond voor staat: een einde maken aan het verdienmodel gebaseerd op de verkoop van persoonlijke data." Eerder gaven de Nederlandse organisaties Bits of Freedom, Freedom Internet, Qiy Foundation en Privacy First de stichting al hun steun.
Joris van Hoboken van The Privacy Collective: "We merken dat datahandel en online beïnvloeding enorm in de belangstelling staan de laatste tijd, mede door documentaires als 'The Social Dilemma'. We blijven ons de komende maanden - met de steun van deze organisaties - inzetten om de handel in persoonsgegevens een halt toe te roepen."


We merken dat datahandel en online beïnvloeding enorm in de belangstelling staan de laatste tijd, mede door documentaires als 'The Social Dilemma'.

Joris van Hoboken
Mede-initiatiefnemer The Privacy Collective

Autoriteit Persoonsgegevens positief
Afgelopen week kreeg The Privacy Collective ook steun uit onverwachte hoek. Een woordvoerder van de toezichthouder - de Autoriteit Persoonsgegevens - sprak zich positief uit over de zaak tegen Oracle en Salesforce. "Voor de privacy van iedereen is het goed dat burgers ook collectief via de rechter kunnen opstaan tegen schending van hun privacy," zo verklaarde Quinten Snijders tegen Privacyweb. Christiaan Alberdingk Thijm, die The Privacy Collective bijstaat: "De AP stelt terecht dat civiele handhaving en publieke handhaving naast elkaar kunnen staan en elkaar zelfs kunnen versterken."
De AP noemt de combinatie op Privacyweb "goed nieuws voor de bescherming van de privacy van iedereen".

De kritiek op de ad-techindustrie zwelt in heel Europa aan. Zo deed de Britse toezichthouder (ICO) een onderzoek naar real-time bidding en ad-tech. Net als de Ierse Data Protection Commission (DPC) blijft zij deze sector actief volgen. Ook concludeerde de Belgische toezichthouder vorige week dat de meest gebruikte standaard voor ad tech bedrijven niet aan de eisen uit de Europese privacyverordening voldoet.

Over The Privacy Collective
The Privacy Collective is een non-profit organisatie die opkomt voor privacyrechten van iedereen die actief gebruikt maakt van het internet. Via de website www.theprivacycollective.eu/nl kunnen mensen de rechtszaak steunen met een enkele muisklik steunen.
Nog steeds worden op grote schaal privacyrechten geschonden of persoonsgegevens misbruikt. Voor een effectieve bescherming van privacyrechten is het daarom nodig om in actie te komen. The Privacy Collective strijdt voor eerlijke en adequate vergoedingen voor degene van wie de privacy online geschonden is. Dat doet zij samen met privacy experts, een betrokken achterban en partnerorganisaties, binnen en buiten Nederland. The Privacy Collective is een stichting en heeft een onafhankelijke raad van bestuur en raad van toezicht.

Steun onze zaak tegen Oracle en Salesforce.

Aanmelden

Toon je support

Door je gegevens hier achter te laten steun je onze zaak tegen Oracle en Salesforce. We gebruiken je volledige naam en mailadres mogelijk om in de juridische procecure aan te tonen hoeveel mensen actief hun steun hebben gegeven aan The Privacy Collective.

Support form | home & popup

- Je steunt de zaak van The Privacy Collective tegen Oracle en Salesforce.


- Je maakt deel uit van de groep van benadeelden.

Je maakt deel uit van deze groep als je sinds 26 mei 2018 vanuit Nederland cookies geaccepteerd hebt van Oracle en/of Salesforce en op dit moment in Nederland woont. Deze cookies zijn aanwezig op populaire websites zoals nu.nl, booking.com, marktplaats.nl, bol.com, buienradar.nl, telegraaf.nl, funda.nl en amazon.nl.


- The Privacy Collective gebruikt jouw voor- en achternaam en emailadres om jouw steun aan te tonen in de procedure tegen Salesforce en Oracle en om contact met je op te nemen over het verloop van de procedure.

Waar mogelijk worden persoonsgegevens gepseudonimiseerd. Lees hier het volledige privacybeleid van TPC.


Door op 'Aanmelden' te klikken, bevestig je het bovenstaande.